torsdag, mars 22, 2007

Facken och kollektivavtalen

Nyliberalerna med Federley i spetsen hetsar mot fackföreningarna och kollektivavtalen understödda av Svenskt Näringsliv. Bland annat har slaget stått vid en omtalad salladsbar som facket satt i blockad eftersom innehavaren inte velat teckna kollektivavtal. Vad dessa nyliberaler inte har fattat är att kollektivavtalet inte bara garanterar de anställda schysta villkor, det skyddar även företagen mot osund konkurrens från oseriösa företagare.
Lite uppfriskande läsning om detta bjuder Rivarn på:
"Om det finns folk som går med på 80 spänn i timmen varför skulle min chef vilja ha mig på 120?Det är därför vi har kollektivavtal. Det är så jävla basic.Kollektivavtalen är den enda garanten för att vi inte ska tävla med varandra om sämre villkor för att få jobben som det ser ut i många andra länder.Brunast runt munnen och billigast i drift är den som får jobbet.Det är precis detta system de äckliga svinen som aldrig behövt arbeta vill införa.....
.......De naiva borgarna börjar till och med ifrågasätta själva fackets existens och menar på att löneförhandla kan man ju göra själv och att chefen minsann ser sina anställda och jobbar du bara på tillräckligt bra så ser chefen det.Det visar ju på att de enda erfarenheterna de har är från SACO yrken där arbetslösheten ligger nära nog 0 och cheferna jagar efter anställda med de fina kunskaperna.För bland arbetare funkar det inte så. Där alla har samma "kompetens" och jobbar lika bra blir då den individuella löneförhandlingen en fråga om din personliga karisma eller snarare din förmåga att slicka röv och gå med på försämringar."

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är tragiskt det vad nyliberalerna håller på med...

batti sa...

Jaså är det tragiskt? Det som är tragiskt är att facket gång efter annan spårar ur och att facket är så genomusla på att pedagogiskt meddela varför de borde få finnas. Det som är ännu mer tragiskt är att många fackrepresentanters största uppgift är att optimera för sig själva, inte optimera för sina medlemmar. Facket måste reformeras; för i grund och botten är tanken med kollektivavtal etc bra, men fackets metoder är ytterst tveksamma.

Så, ja, tanken med kollektivavtal är bra; definitivt. Tyvärr är det bara så att människans egoistiska läggning slår igenom även här. Och om de "nyliberala" kan sätta fokus på detta så kanske det kan rensas upp lite i det här träsket!

Knapsu sa...

Batti: Du har en poäng i att facket är dåliga på att pedagogiskt förklara sin existens och att det för många har blivit en karriär i sig att jobba fackligt, såna jag kallar arvodesjägare. Metoderna med blockad är väl helt enligt lagens bokstav och att facket spårar ur?.. det tycker jag gäller nyliberalerna i större utsträckning (FF och hans påhejare)
Facket behöver reformeras, det håller jag med om, men är detta rätt sätt att reformera på?

batti sa...

FF har sin stil som man säkert kan ha sina synpunkter på. Men mitt problem är att många fakcförbund har alldeles för stor påverkans grad på politiken. (Läs LO) Och det är inte bra.

Reformering behövs defintivt. Tyvärr är nog arvodesjägarna välidgt många...

Dessutom har jag lite svårt att förstå varför man ska ha ett kollektivavtal om man kan påvisa att man har samma villkor. För om man har samma (eller bättre) vilkor och facket ändå kräver kollektivavtal luktar det maktmissbruk. Så enkelt tycker jag att det är.

Knapsu sa...

batti: Varför ska man ha kollektivavtal? Läs citatet från Rivarn, speciellt sista stycket.