tisdag, oktober 30, 2007

Vad händer i Haparanda?

Byggrushen fortgår i Haparanda. Det byggs bostäder, flera projekt är igång.

Det byggs industrilokaler. Här byggs för Outinens Potatis som kommer att flytta sin verksamhet till Haparanda.


Succen med IKEA i Haparanda rullar på. Rekordförsäljning över all förväntan innebär inte bara att IKEA fått öka på med fler kassor och personalstyrkan med 100 personer, utan har även lett till att man redan nu väljer att bygga ut varuhusets restaurang och lager.


Gallerian intill IKEA huserar nu även Sveriges största(?) godisbutik. 2900 kvadratmeter med det nu för tiden så livsnödvändiga snasket!


Ingvar Kamprad visade på sin fingertoppskänsla när han, mot ledningsgruppens vilja, beslutade om etableringen i Haparanda. När det gäller vissa andra företag så undrar jag om inte en viss, för att inte säga total, felbedömning av marknaden har gjorts.

I Oktober 2006 skulle de första villorna i det nya villaområdet Skönvik vara klara för inflyttning. I Maj 2007 stod två visningshus på plats och idag, när vi strax skriver november 2007, har inte mycket mera hänt.
Det kanske inte är så lätt att sälja hus som kostar över 2 miljoner till deltidsarbetande handelsanställda?
Sedan har ju ränteutvecklingen inte gjort kalkylen lönsammare direkt.

Enligt företagets hemsida räknas första etappen om 41 tomter vara slutsålda under 2009/2010. Hela projektet uppgår till 265 tomter uppdelat i fem etapper.
Företaget ämnar även bebygga området Stadsviksstrand med 80-90 lägenheter i "stadsvillor" för inflyttning 2008/2009.
Vi får väl se, men Stadsviksstrand ligger inom Ekfors Krafts nätområde och det kanske inte känns så lockande för tillfället.


Andra bloggar om
: , , ,


4 kommentarer:

Anonym sa...

men det är ju du som skall flytta till dessa 2 miljoners holkar, så att de fattiga handelsanställda kan köpa ditt hus, jö!

Knapsu sa...

Det är väl så det är tänkt men jag trivs så bra där jag är!

Anonym sa...

Ja inte lär många ha råd att köpa hus nu när räntorna stiger.
Jag misstänker att vi lär få bli kvar i småland,vi kommer nog inte ha råd att flytta hit upp..

Knapsu sa...

Det finns ju billigare (och bättre) boende både i stan och ute i byarna. Sedan är ju norrbotten den stora tillväxtregionen i landet så nog finns här uppdrag för ett åkeri alltid.