måndag, februari 04, 2008

LKAB och Maud skyller på facket

I rapporteringen om den tragiska dödsolyckan i Kirunagruvan så är det Martin Ivert, VD för LKAB och Näringsminister Maud Olofssons uttalanden som jag reagerar på.
När det gäller gruvfackets och de anställdas varningar för riskerna i gruvan och kritiken mot säkerhetsarbetet så sa Ivert i SVT:s Rapport att han inte nåtts av varningarna från de anställda. Det är väl knappast hans roll i företaget att jobba så nära verksamheten så det är ju naturligt om han inte fått vetskap om alla varningar, utan det är väl snarare gruvchefens jobb att hantera sådant. Hans uttalande är ju uppenbart ett sätt att peka finger åt facket för att "ni har ju inget sagt" trots att arbetarna upprepade gånger påtalat bristerna i säkerheten till gruvledningen.

Maud Olofsson, som när det gällde Ekfors Kraft och dess misshandel av sina kunder eller Setras sågverk på Seskarö som hotas av nedläggning, inte vill ägna sig åt ministerstyre, har inga problem med att ägna sig åt "ministertyckande" om saker som hon uppenbarligen inte har en aning om. Maud sätter sig i knäet på LKAB:s ledning och pekar även hon finger åt facket. "Dom program och säkerhetskrav som man ställt upp har ju facket varit med och tagit fram" säger Maud Olofsson och är förvånad att facket nu kommer med kritik.
Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö i NSD:" Vi har runt 150 anmälda ras varje år och vi har påtalat problemen länge. Varje tillbud är farligt. Nu är det dags att det händer något"
Ett annat klipp ur NSD: "Harry Rantakyrö har tidigare uttryckt sig kritiskt mot programmet "Säkerheten först" som startade för två år sedan. Enligt honom har det mest handlat om småsaker, som hur man hanterar knivar och skruvmejslar"

Det är ju ingen tvekan om att facket har varnat för riskerna och varit kritiska till säkerhetsprogrammet men vad menar Maud att de mer skulle ha gjort? Strejkat kanske?
Med tanke på Maud och hennes tidigare fackfientliga uttalanden så står det ju klart att näringsministern utnyttjar denna tragiska händelse för att klandra facket.

Sedan kan man ju fundera var medkännandet finns. Ingenstans kan man läsa att LKAB:s ledning, eller näringsministern för den delen, beklagar den unge gruvarbetarens död eller känner med hans familj.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen kan med gott samvete och något så när samhällsintresse, svära sig fri ifrån att information om gruvisarnas oro funnits sedan länge. I så fall är det bara bortförklaringar.

Det är väl bara att konstatera att vinstberusning och högkonjunktur i så fall har satt skygglappar på "de styrande".

Anonym sa...

... det blev lite fel här ovan....

Ingen med något så när samhällsintresse, kan med gott samvete, svära sig fri ifrån att information om gruvisarnas oro funnits sedan länge.

Så skulle det stå!

Anonym sa...

Ja herregud,denna tant Maud...

Det är ju tur att det är sista gången som hon sitter i en regering!

Unknown sa...

När och var har Maud sagt detta?
Intressant att veta även om uttalandet rimligen är korrekt rent sakligt.

Marge_II sa...

Någonting har ju uppenbarligen brustit när en ung kille får sätta livet till under arbetet.
Och jag har svårt att förstå hur det INTE skulle vara arbetsgivarens ansvar och skyldighet - att "skylla" på facket känns ynkligt!

Anonym sa...

Nyhetsmorgon i TV4 i morse. Kollade även in nyhetssändningenpå deras webb. Vet ej om det finns kvar.

Anonym sa...

Så brukar det vara, att "någon annan" är ansvarig, tyvärr...

Anonym sa...

Börjar S Tornberg tvivla på Mauds omdöme.Hade det här varit för ett år sen hade Tornberg inte ens frågat om Maud verkligen har sagt detta, då hade han förnekat att hon gjort uttalandet på en gång.

Efter att ha fått klart för sig att hon sagt vad hon sagt är frågan, ansluter sig S Tornberg till uttalandet?

Anonym sa...

Såg en uppgift på Dagens Industri TV-kanal att Maud håller på John McCain i det amerikanska valet, när Reinfeldt håller på Obama...... Vem är blåast egentligen!Obama, Rheinfeldt, Mc Cain eller.....Maud???

Knapsu sa...

Kråkan: Maud är blåast,som svar på din fråga.
Inte för att det var nåt nytt!
Förutom för några övervintrande centerpartister som fortfarande tror att centern är ett parti för folk ute i glesbygden. Påminner om vissa som tror att det finns ett uns socialism kvar i det som är kvar av socialdemokraterna efter Görans..............(saknar ord för det)

Knapsu sa...

Till Stefan: Nog anser jag att det är ett ganska häpnadsväckande uttalande för att komma från en minister! En minister bör ju uttala sig korrekt, sakligt och inte minst neutralt. Med sitt uttalande tar ju näringsministern helt klart bolagets parti emot fackföreningen (tyvärr, så är det inget nytt att näringsministern, tvärtemot regeringslinjen, agerar fientligt mot fackföreningsrörelsen) vilket jag egentligen borde ha fokuserat hårdare på!