tisdag, april 22, 2008

Konsumismen, den nya ideologin.

Efter alla larmrapporter om vårt sätt att leva och dess förödande konsekvenser på klimatet så har idag alla partier omfamnat frågan om klimathotet och talar om utsläpp av växthusgaser. Samtidigt har miljöpartiet blivit allt mindre radikalt och mera en del av etablissemanget, detta i en tid där den gröna politiken borde ha ett större stöd än någonsin förr. Ett schizofrent fenomen inom partipolitiken men schizofreni synes även genomsyra folkets beteende.
Trots att vi är mera medvetna än någonsin om effekterna av vårat konsumerande så blir vi bara mer och mer besatta av materiella ting. Allt mer av vår tid och våra resurser går åt till att konsumera men inte blir vi lyckligare för det. Tvärtom, utseendefixering och pryljakten gör allt fler olyckliga! Allt mera tid och resurser går till att ta hand om soporna efter vårt konsumerande. På frågan om vilket som är deras största fritidsintresse svarar 9 av 10 tonårsflickor i USA att det är shopping!
Ordet konsumera betyder förtära och förbruka. Vår höga konsumtion lämnar samtidigt allt mindre utrymme för de fattiga att ta för sig av planetens resurser.

Varför är vi så schizofrena?

Svaret är att vi lyder under en ny totalitär ideologi: Konsumismen, en ideologi som trummas ut av de nyliberala krafterna som allt mer står för agendan.
Nyliberala organisationen som Svenskt Näringsliv försöker skrämma oss till att konsumera mera genom att publicera julsagor som visar hur hemskt allting blir om vi inte shoppar.
Politiska företrädare anklagar oss för att "stjäla från världens fattiga" om vi låter bli att shoppa en enda dag på året.
Ledarskribenter, krönikörer och bloggare agerar som ideologins proselyter genom att propagera för och glorifiera shoppandet och ve den som har invändningar, han blir genast utpekad som en kommunist som vill tillbaka till stenåldern!
Hur skall vi få hejd på denna hysteriska konsumtionsideologi som vrider om huvudet på oss alla och leder till detta strutsbeteende?
Svaret är att nyliberalismen måste bekämpas.
Denna ideologi som inte bara har en förgörande verkan på våra samhällsbyggen utan även är på väg att förgöra hela vår planet!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag konsumerar massor.
Av upplevelser.
Av liv.

Anonym sa...

Rätt så. Tyvärr så har alltför många inte tid att leva eftersom de skall jobba ihop till alla prylar!

Anonym sa...

"Vår höga konsumtion lämnar samtidigt allt mindre utrymme för de fattiga att ta för sig av planetens resurser."

Källa på det?

Anonym sa...

EU:s subventioner av export till u-länder som slagit ut den inhemska livsmedelsproduktionen.

EU:s hinder för import från utvecklingsländer för att gynna de europeiska företagen.

Odlingsmark som nyttjas som betesmark för biffkor till våra hamburgare istället för spannmålsodling för den lokala marknaden.

Odlingsmark i u-länderna som avsätts till att odla grödor för etanolframställning till våra bilar istället för livsmedel.
Några exempel.

Sedan är ju nyliberaler förtjusta i att hänvisa till källor som t.ex deras överstepräst Johan Norberg som brukar svänga sig med statistik som skall bevisa att fattigdomen minskar. Med statistik kan man ju som bekant bevisa precis vad man vill. Det finns ju lögn, förbannad lögn och statistik!