onsdag, januari 07, 2009

Vad gör vi när oljan tagit slut?

Frågeställningen i rubriken, kan vi fastslå direkt, är ju självklart felaktig. Oljan kommer inte att ta slut, det bildas ständigt ny olja.Problemet är bara att det tar cirka 100 000 år för växt och djurorganismerna att ombildas till de kolväten som oljan består av, och denna högt koncentrerade form av solenergi som legat lagrad i miljontals år förbrukar vi nu i rasande takt. Vi lever nu i mänsklighetens era av konsumtion där vi tillber den heliga tillväxten och dränker våra barn i plastleksaker från Kina.
Detta konsumerande innebär att vi på ett år bränner olja som tagit 400 år att skapa och det behövs ju inga större matematikkunskaper för att räkna ut att lagrena kommer att sina så småningom.
Vad kommer att hända med oljan? En ständigt ökande efterfråga och samtidigt sinande oljetillgångar kommer ju att pressa upp priset på energi. Stigande priser innebär ju att tidigare olönsamma oljetillgångar kommer att bli lönsamma att utvinna. Trycket på att utvinna energi ur andra naturtillgångar som vattendrag, skogar, uran och kol kommer också att öka.
I takt med att oljan sinar ökar också dess strategiska betydelse. Vi kommer att få fler konflikter mellan stormakterna där "krigsbytet" utgörs av energitillgångar.

För att återgå till frågeställningen i rubriken. Frågan är ju inte vad vi ska göra när oljan tagit slut, utan vad vi ska göra innan oljan tar slut!

Vi måste först av allt ta oss ur förnekelsefasen vi lever i. Vi fortsätter att bygga ett samhälle som baserar sig på billig energi. Vi fortsätter att bygga för massbilism. Allt vi konsumerar transporteras fram och tillbaka, kors och tvärs över jordklotet. Vi sticker huvudet i sanden och låtsas som att billig olja alltid kommer att finnas.
Mänskligheten står nu inför sin viktigaste utmaning, att lösa energifrågan. Samtidigt har våra folkvalda abdikerat, lämnat över makten till de stora bolagsjättarna och istället ägnar de sig åt att sälja ut folkets integritet åt privata vinstintressen med nya facistiska övervakningslagar.

Förnyelsebar energi som sol, vind, vatten och biobränslen kommer heller inte att kunna ersätta de fossila bränslena eftersom de helt enkelt inte räcker till för detta slösande med energi.
Problemet med sol, vind, vatten och biobränslen är ju att det är lågkoncentrerad energi som kräver mycket arbete för att utvinna, det finns inga lager att bara ösa ur som med oljan, så där handlar det om ur hand i mun.

Så vad gör vi då innan oljan tar slut?

Svaret är givet!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vi gör väl som vanligt, vi lever loppan. Jag tror inte att det låga priset på bensin just nu bara speglar det lägre behovet skapat av lågkonjunkturen, det är ju bara för oljebolagen att sänka takten på utvinningen för att få upp priserna, men nu för de ett priskrig mot alternativen, och de ser ut att vinna genom att tillverkarna av E85 snart är på randen till konkurs, skulle denna regering vilja ha kvar detta, i för sig diskuterade alternativ, så skulle de sänka skatten på det. Solen skulle nog kunna ge den energi som behövs, men samtidigt undrar man ju om det gagnar klotet att mer energi frigörs i form av värme, så vi gör väl som vi brukar, vi lever loppan, och i sanningen är vi väl klotets löss?

Anonym sa...

"Löss" var ordet. :)

Läste någonstans tidigare om just vad den enskilde människan kan göra och i vissa fall gör för att minska miljöbelastningen/klimatpåverkan men hittar inte igen det nu...

I alla fall gick det seriöst ut på att politikerna, som sitter på den verkliga makten att ändra saker och ting, gör inte tillräckligt i frågorna...

Förvisso konstaterades det att det vad den lilla människan gör är ju bra, men det räcker inte...

Anonym sa...

Den var inte så långt borta:



"Individens roll och samhällets

– Jag försöker minska mina egna utsläpp, åka tåg, har ingen bil, tänker till innan jag tar flyget, även på arbetsresor. Men jag tror att det finns en fara i att ju mer vi pratar om vad individen ska göra desto mindre pratar vi om vad det politiska systemet behöver göra. Det är bra att var och en gör något, men om man låter bli ska man inte bli skuldbelagd för det."

Anonym sa...

http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/klimat/lonsamt-klimatarbete/en-spelare-for-klimatet/

Björn Nilsson sa...

När oljan är slut finns inga problem kvar (som är förknippade med oljan i alla fall). Svårigheterna uppstår när "peak oil" blir ett globalt fenomen, ungefär att utvinningstakten avtar och det blir allt dyrare att få upp befintlig olja. Kostnaderna för att ställa om till andra drivmedel blir våldsamma. Möjligen har vi redan passerat den globala oljepiken, men det vet man väl inte säkert. Att mäktiga intressen tjänar på att det inte blir någon omställning gör inte saken lättare. Men låt oss anta att dessa svårigheter ändå övervinnes - då kan man göra nyttigheter av resterande olja i stället för att bränna upp den.

Anonym sa...

Åjo, vi vet nog hur en slipsten ska dras, tänker på gamla stumfilmer där man eldade upp allt brännbart på tåget för att komma först, det är väldigt symboliskt för hela mänskligheten!

Anonym sa...

Kråks: Solen räcker inte till som det ser ut idag.

Björn: Precis, därför är frågan just: Vad gör vi innan oljan tar slut"

Anonym sa...

Solen kan visst räcka till, om bara viljan finns, vissa har ju lösa planer på att placera speglar i omloppsbana och koncentrera strålarna till en värme/generatorcentral, men detta kan ju liksom andra energikällor även användas som vapen om man råkar sikta lite snett!