lördag, mars 07, 2009

Läs SvD i hockeypauserna

"När högerregeringen öser pengar över den svenska överklassen köper inte dessa mer korv för pengarna. Istället pumpas pengarna in i en spekulationsekonomi vars resultat vi alltför väl känner efter det senaste halvårets ekonomiska haveri.
Om vi istället omfördelar pengar åt andra hållet kan den ensamma mamman få råd att gå till frisören, studenten har råd att gå på bio och den arbetslöse byggjobbaren får råd med en pizza någon gång. Det skapar jobb och motverkar lågkonjunkturen till skillnad från direktörernas bonusar.....

.....Regeringens politik skapar ett samhälle som dras isär med ökade klyftor och social utslagning. Istället borde de med de högst inkomster ta störst ansvar. Det ansvaret måste utkrävas av privata företagsledare, chefer inom statliga verksamheter och politiker. Låt oss börja med att ta bort bonusar och sätta lönetak för statliga chefstjänster"

Läs hela artikeln "Bördorna bör bäras solidariskt" på SvD opinion.

Nu är det strax nedsläpp i såväl Piteå som Göteborg!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

M sa...

Också ganska konstigt inlägg? Vad jag har kunnat se den senaste tiden verkar det ju inte finnas en enda politiker som är såpass kritisk mot bonusutdelningar i dåliga tider som vår egen Anders Borg.

För egen del känns det ändå ganska bra att det finns människor med mycket pengar som är beredda att investera i våra företag så dom kan utvecklas mot att generera stora framtida vinster. Det bland annat för att min framtida pension påverkas utav det. Jag tror inte att högre bidrag till folk som av olika anledningar inte "genererar" några pengar är lösningen för att få fart på ekonomin igen. Ge istället större marginaler till den arbetande medelklassen så den till exempel kan få råd att bygga det där huset som dom så länge drömt om. Då kanske den arbetslösa byggarbetaren kunde få råd att fira med pizza varje dag om han så ville.

Anonym sa...

Läs på! Anders Borg står och bluffar i TV! Så sent som hösten -08 införde regeringen nya riktlinjer för bonusar i statliga företag och tog bort sitt "generella motstånd mot bonusar" med följden att bonusreglerna blev dubbelt så generösa. Som minst, i vissa fall finns inga begränsningar alls.

Problemet med att de som har mycket pengar är att deras pengar används inte till investeringar i företagen utan till spekulationer i snabba klipp. De senaste 15 åren har aktieägarna dränerat företagen på pengar. Det finns exempel på företag som haft aktieutdelningar som varit dubbelt så höga som företagets vinst

Den välmående arbetande medelklassen konsumerar redan för glatta livet. Mera pengar åt dem resulterar endast i ett ökat sparande. Det är de som idag knappt konsumerar som har potentialen att öka.

Om man nu vill höja konsumtionen!

Anonym sa...

"BONUSAR BORT Sjuka och arbetslösa betalar för att de som redan har det bra ska få det bättre"

Där slutade jag läsa..

Anonym sa...

Precis isse, sanningen svider, så läs inte om du inte tål den. :)

Anonym sa...

Kul att se att Isse gladeligen betalar sin skatt utan att bry sig om vart pengarna tar vägen!
;-)

M sa...

Som sagt, jag förstår inte vad som är fel med bonus till företagsledningar så länge företagen går bra?

Jag tror ärligt talat inte att folk som handlar med miljoner på börsen är ute efter att göra "snabba klipp", då dom handlar med alldeles för stora volymer för att kunna sälja av sitt innehav i en handvändning. Visst finns det undantag som bekräftar regeln, men jag har svårt att se till exempel Wallenbergarna sitta och hårdbevaka kursen på Ericsson för att snabbt trycka på säljknappen för 10 000 000 aktier när den gått upp ett par korvören.

Om jag som arbetslös eller sjukskriven skulle få ett par hundralappar extra i månaden skulle jag då definitivt INTE satsa på att konsumera, de skulle gå raka vägen till mitt sparkonto. Om jag idag skulle få löneförhöjning med ett par hundralappar skulle jag öka mina amorteringar.

Anonym sa...

"Låt oss börja med att ta bort bonusar och sätta lönetak för statliga chefstjänster"...just det och sen avskaffar vi fackföreningarna där så många pampar lever flott av arbetarnas pengar. Hur mycket betalar inte du i fackavgift? Sänk skatterna ordentligt, ta bort matmomsen och reducera arbetsgivaravgiferna med minst hälften...då blir det fart på Sverige så företagarna, speciellt de små har råd att anställa igen. Vi är så innihelvete söndersocialiserade av 100 års socialdemokratiskt styre. Låt borgarna få styra många år tillså det blir mer fart på allt. Statliag direktörer ska bort helt och hållet!

Anonym sa...

Knapsu, l0lz!


Anonym, så du är inte tacksam över att du fått gå i skola eller vård när du behövt den???!!! *spott & fräs*

(Besparade izac mödan att behöva rapa fram något... snällt va?)

Anonym sa...

"jag förstår inte vad som är fel med bonus till företagsledningar så länge företagen går bra"

Det var ju just det! Vi kan ta Volvo som ett färskt exempel där tusentals avskedas för att företaget krisar, samtidigt vill ledningen HÖJA bonusar till de högre cheferna.
Ett av de mest flagranta exemplen på företag där verksamheten spårade ur till att mest bestå i att direktörerna plundrade bolaget, var ju Ericson för ett antal år sedan. Bolaget gick med förluster och avskedade tiotusentals människor. Direktörerna tyckte att deras bonusar inte blev nog höga när företaget gjorde minusresultat så de kom på att basera sina bonusar på företagets kassaflöde istället. Därför sålde de ut alla produktionslokaler (och hyrde dem av den nye ägaren) för att få ett stort kassaflöde som skulle driva upp deras bonusar.

Problemet med dessa bonusprogram är att det har spårat ur alldeles och dränerar företagen på pengar.

Generellt är nog de flesta inte emot bonusar så länge det handlar om rimliga villkor och nivåer.

En förklaring att det kan bli så här är nog "det ansiktslösa ägandet" i många företag där det inte finns en stor stark ägare som bevakar sina intressen, utan istället ägs aktierna av olika fonder (bl.a våra pensionspengar) som jagar högsta möjliga avkastning på kortast möjliga tid till sina investerare. Därför sitter styrelse och ledning och kan hitta på både det ena och det andra så länge aktiekursen och utdelningen hålls uppe.

Anonym: Det finns för många välgödda pampar inom fackföreningsrörelsen som inte lyfter ett finger för sina medlemmar utan endast tjänar statsmakten, det kan jag hålla med dig om. I övrigt håller jag inte med dig!

M sa...

Ja men jag har inte sagt något annat, jag tycker det är lika fel som du. Bonus får man om man gjort något bra. Anders Borg har ingenting med bonusutdelningarna i Volvo att göra.