tisdag, juni 23, 2009

Socialdemokraten Borg svamlar om välfärd

En tidigare socialdemokratisk statssekreterare vid namn Per Borg skriver idag på DN debatt om välfärdens långsiktiga finansiering:

"Medborgarna måste betala mer ur egen ficka. Skattehöjningar kan inte finansiera välfärdssamhället på sikt. Om konsumtionen av vård, skola och omsorg ska öka i samma takt som ekonomin växer behövs ytterligare 150 miljarder kronor"


För det första: Skattehöjningar i sig finansierar inte välfärdssamhället, skatter gör det.
För det andra: Vi medborgare betalar redan, det kallas inkomstkatt.
Sedan framgår det ju rätt tydligt att Borg har positionerat sig på högerkanten och går ut och propagerar för mera egenfinansiering av välfärden, alltså privata försäkringslösningar. Observera att han kalkylerar med att konsumtionen av välfärd skall öka, dvs vården, skolan och omsorgen skall vara bättre än idag eftersom vi förutsätts kräva högre kvalite på välfärdens tjänster.

"Genom räkneexempel visar jag att hälften av den eftersträvade konsumtionsökningen om 150 miljarder kronor skulle kunna finansieras offentligt genom ökad sysselsättning och höjd effektivitet. Resten av finansieringen måste medborgarna själva ta ansvar för"

Alltså, hälften av den eftersträvade ökningen kan finansieras offentligt! Om vi nöjer oss med dagens nivå på välfärdssystemen så behövs tydligen inte en enda krona till, det är endast om vi vill öka välfärdskonsumtionen som det krävs mera pengar!
Det här är inte nationalekonomi eller vetenskap som Borg ägnar sig åt utan personligt tyckande!

Få se nu förresten , hälften av 150 miljarder är ju 75 miljarder. Det motsvarar väl regeringens skattesänkningar sedan 2006, om jag inte minns fel?

Borg pratar om skattehöjningar men det är ju frågan om att återställa felaktiga, skadliga och orättvisa åtgärder som gynnat de mest välbeställda i samhället på bekostnad av den genomsnittlige medborgaren!

Att sätta tillbaka bottenpluggen som Reinfeldt drog ut och som håller på att sänka hela skutan kan väl inte vara fel?
Om vi sedan höjde friborden på båten till samma höjd som år 2000 så borde det innebära att vi (med 200 extra-miljarder) kan segla ut på stormigt hav med bättre trygghet för galärslavarna som ror båten och kanske till och med billigare tandvård?

För övrigt så kan man ju konstatera att Per Borg sätter fingret på vad som är Socialdemokraternas största problem, nämligen att det finns såna som han i partiet!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

iZac sa...

Precis!

Knapsu sa...

Mmmm...sanningen är oftast enklare än man tror.
(Vilket faktiskt låter som en bra rubrik/ämne till en bloggpost)
:-/

Ta det som en utmaning du! :-)
Själv hinner jag nog inte och mina sommarjobbare(!) som sköter bloggen ids väl inte!
;-)