onsdag, september 23, 2009

Bidragshögern och skatterna

Högerpolitiker och deras politiks tillskyndare har ett mycket märkligt sätt att förhålla sig till skatter. Skatter är för dem något ont och skall helst sänkas och sänkas tills de inte finns alls. "Skatter är stöld" hävdas till och med från nyliberalt håll och DN påpekar att det är medborgarnas pengar, vilket de ju har rätt i, i sak.
I debatten om vinst i friskolor så blev det synligt vilken märklig syn på skatterna dessa skattekverulanter har. Man går ut i högljutt försvar för att skattepengar (medborgarnas pengar, som vi avsatt för att få sjukvård, skolor, poliser och all övrig samhällsservice) går rakt ner i börsen hos privata riskkapitalbolag! Man vill alltså inte betala skatt men har samtidigt inget emot att ens skattepengar slösas bort och går till privata vinster istället för att i förlängningen komma en själv till nytta!

Övertorneås kommunalråd Linda Ylivainio (C) exemplifierar hur borgerliga politiker inte har något emot att skattemedel ödslas bort genom att kastas efter ickebehövande:

"- Jag är ingen anhängare av behovsprövade bidrag. Politik handlar inte om rättvisa"

Ylivainio förordar alltså ett samhälle där våra skattepengar skall betalas ut som bidrag hur som helst, oavsett behov! Ett fantastiskt hyckleri av en politiker på den högra planhalva som hånfullt brukar prata om "sossarnas bidragssamhälle"!

Högerns hånfulla retorik om sossarna och deras bidragssamhälle är bara en ridå för att dölja deras modell av bidragssamhälle. Ett bidragssamhälle där vinstrika företag och deras välbeställda aktieägare skall matas med bidrag för att ytterligare fylla deras redan sprängfulla plånböcker.
Hela kalaset bekostat av skattebetalarna som i gengäld får allt sämre välfärdstjänster och samhällsservice.

"Politik handlar inte om rättvisa" sa Ylivainio. Nej, det är ju tydligt att politik nuförtiden handlar om att fördela medborgarnas pengar till de rika och mäktiga!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

M sa...

men säg NÅT som blivit sämre sen sossarna!

Kråksimuleraren sa...

Hur menar du nu Björnfot, allt har väl blivit sämre SEDAN Sossarna lämnade makten, eller vet du inte ens vilka som styr detta land mot avgrunden?

M sa...

vadå allt? var lite mer konkret!

Anonym sa...

Nå vi som har arbete har då inte fått det sämre, vi är ju dom stora vinnarna me borgarna vid makten.

Kråksimuleraren sa...

Vi är de stora vinnarna om man räknar flödet genom plånboken, höjd bränsleskatt, höjd bilförsäkring, höjd a-kasseavgift, höjd fastighetsskatt/avgift gör att den vinsten snabbt äts upp, ni ser mer pengar komma in på kontot, men finns det mer kvar när allt är betalt i månadsslutet (och då får ni inte räkna med att lånen blivit billigare, för det är inget som denna regering kan slå sig för bröstet med) Tvärt om, allt som blivit sämre skyller de på den globala krisen, allt som blivit bättre är deras förtjänst eller...?
Deras "storsatsningar" på kommuner, landsting och utbildningsplatser är ju bara lite socker till kaffet, när de genast de tog makten drog in på budgeten för såna saker, sedan slänger de upp ett engångsbelopp och kallar det storsatsning, hur länge håller sånt, jo till nästa regering tar över, då kan man skylla på dem att de inte "satsar" Nästa regering kommer ju att bli tvungen att dra åt igen för att räta upp sveriges ekonomi, då lånen ökat enormt sedan högerexperimentet tog över, sedan är vi tillbaka i samma karusell där sossar och vänster får bär hundhuvudet för problemen. Det är skitenkelt att komma till dukat bord och sedan ge bort allt till de som redan har för att sedan skylla på en global kris, den kom mycket lägligt för dessa förskingrare!

Knapsu sa...

Anonym: Vi som arbetar får ju ut mera efter skatt, inget snack om det men de stora vinnarna är ju de riktigt högavlönade och förmögna som tjänar hundratusentals kronor per år på skattesänkningarna.

Om man tycker att det är bra att folket delas in i vinnare och förlorare, med allt större klyftor och social oro i samhället som resultat, så kan man ju jubla att man tillhör vinnarna.

Men man bör ju hålla i minnet att den som tillhör vinnarna idag kan snabbt befinna sig i den grupp som är förlorare. Det behövs bara en sekund och ett felsteg så halkar man på fotsteget till lastmaskinen och hux-flux så har man inlett resan som innebär att man så småningom befinner sig i det så kallade utanförskapet.