onsdag, mars 17, 2010

Husmark-Persson skulle behöva bli fattiggjord

”Skulle det vara så i slutändan att man behöver komplettera upp sin inkomst så är det ju försörjningsstöd som gäller"
Hon är ju ta mig tusan helt inkompetent, Socialminister Husmark-Persson! Tror hon att det så kallade socialbidraget är någon kompletteringsförsäkring?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

11 kommentarer:

Michael sa...

Man slutar aldrig förvånas.

M sa...

Nu är det ju helt uppenbart att det inte är så hon menar, utan helt enkelt att om ens inkomster inte räcker till för att individen ska uppnå en skälig levnadsnivå, så kan denne kunna ansöka om försörjningsstöd och på så sätt komplettera upp sin inkomst så man har pengar till mat och till hyra, för staten skjuter så gärna till, när levnadsomkostnaderna blivit allt för dyra.

Är det inte just precis detta du tror på?

Knapsu sa...

"för staten skjuter så gärna till, när levnadsomkostnaderna blivit allt för dyra" Det är till att ha lyssnat på Ebba Grön!

Du kan nog vikariera för Husmark-Persson, ni verkar lika kompetenta när det handlar om försörjningstöd.
Ingen kan ju göra ett sämre jobb än hon i alla fall!

Anonym sa...

Socialbidrag förutsätter dock att sökande inte har några egna tillgångar eller någon sammanboende med inkomst.

M sa...

Det är ju helt självklart att man först och främst ska leva på sina egna eller hushållets inkomster eller tillgångar. Det spelar ingen roll om ens sambo har inkomster om dessa inte täcker hushållets utgifter. Hamnar du i en situation där du kommer i kläm på grund av att någon myndighet ska fatta ett beslut, men i övrigt har en ordnad ekonomi och bara behöver tillfällig hjälp för att klara månaden, så har du (enligt en bekant som arbetar inom området) oftast ganska lätt att få försörjningsstöd beviljat.

Socionomen sa...

"Det spelar ingen roll om ens sambo har inkomster om dessa inte täcker hushållets utgifter"

Hushållets faktiska utgifter är inte det som avgör huruvida stöd betalas ut eller ej utan riksnormen är det underlag som används vid beräkning av ekonomiskt bistånd (socialbidrag). Riksnormens belopp bestäms varje år av regeringen. Riksnormen grundar sig på Konsumentverkets senaste pris- och konsumtionsundersökningar.

Den som har pengar på banken, värdepapper, bil, äger sin bostad, har eget företag eller andra tillgångar i Sverige – eller i annat land – kan normalt inte få socialbidrag, eftersom tillgångar kan ge pengar om man säljer dem.
Undantag kan finnas om du till exempel behöver ha bil för att klara av ditt arbete. Du behöver heller inte sälja din bostad om du söker socialbidrag bara för en kort tid. Beslut om undantag fattas efter en individuell prövning.

Du kan inte få socialbidrag för att betala lån eller skulder. Hur du återbetalar får du komma överens om med den du har skuld till, exempelvis bank eller kreditföretag.

Du kan få socialbidrag när du väntar på till exempel sjukpenning eller pension, men sedan betalar försäkrings-kassan motsvarande belopp av dina pengar till socialförvaltningen.

Knapsu sa...

Med andra ord så måste man bli "fattiggjord" för att få bidrag.
Samtidigt som ev. skulder kvarstår och tickar på!

M sa...

Socionomen, med hushållets utgifter menade jag självklart det mest grundläggande, inte något annat. Sa även att inkomster och tillgångar ska användas i första hand. Det är självklara grejer det där.

Knapsu, ja, det är också ganska självklart? Varför i hela fridens namn ska man ha bidrag om man klarar sig utan?!

Knapsu sa...

Björnfot: Ändå kommer också du att ta emot bidrag fast du skulle klara dig utan!

M sa...

Absolut, och jag klagar inte heller över sossar som utnyttjar städhjälp eller liknande. Givetvis ska man utnyttja de möjligheter som finns, givet att man inte fuskar förstås.

Jag tycker fortfarande inte det är konstigt att till exempel försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) är den absolut sista utvägen, men jag är nyfiken på hur du ser på saken?

Knapsu sa...

Du är för att staten ska gå in med bidrag för att hjälpa folk som inte klarar försörjningen, och jag håller med om det.