måndag, april 12, 2010

Konflikt!

Pappers har i tre månader försökt förhandla med en motpart som fjärrstyrts från Svenskt Näringsliv och från och med idag så är konflikten ett faktum.
Från klockan 18.00 ikväll kommer inget övertidsarbete att utföras på samtliga arbetsställen inom papper och pappersmasseindustrin.

På fredag utbryter strejk och total arbetsnedläggelse vid fabrikerna Munksund, Iggesund, Korsnäs Gävle, Skoghall, Skärblacka och Värö om inte parterna har enats om ett avtal innan dess.

Den ekonomiska skada som eventuellt uppstår är helt och hållet förorsakad av Urban Bäckström och Svenskt Näringslivs agerande då de bakbundit Skogsindustriernas arbetsgivarrepresentant från att förhandla, eftersom Pappers inte är lika medgörliga som Metall, med vilka arbetsgivarna tidigare kunnat sluta krisavtal och nu senast urusla avtal som inte gör någon medlem glad.

"Näringslivet har alltid fört en kamp emot arbetarna, från det att slavar slogs till döds om de ställde sig upp emot sin ”ägare”, till dagens antifackliga kamp där arbetare som är obekväma görs av med, i sverige får de sparken, i andra länder förekommer fortfarande mord.

Just nu arbetar näringslivet med dess tankesmedjor med bland annat propaganda för att inskränka strejkrätten och LAS. De pumpar in miljoner i kampanjen, inte beroende på det senaste argumentet: ”strejk är en stenåldersmetod att lösa en konflikt på”, utan givetvis av den anledning att de ogillar strejk, eftersom att den har inverkan. De är dyra, och ingen arbetsgivare eller aktieägare gillar att förlora pengar. Näringslivet ser gärna inte arbetarna som de som drar in pengarna, trots att det är de som producerar, vad nu företaget säljer, men det är en annan fråga.

De senaste åren har näringslivet sikte varit inställt på Saltsjöbadsavtalet, de har velat förhandla fram ett nytt, mycket mer uppluckrat avtal, som ger arbetsgivaren mer friheter att sparka folk hur de vill, samtidigt som det ger mindre frihet åt arbetstagaren som tvingas konkurrera med sin ålder och hälsa som insats. Med allt sämre inkomstförsäkringar, eller bidrag som det heter på högerspråk"

Ur Fredrik D:s inlägg "Den nygamla lögnen"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Ge dom på nöten bara!

Knapsu sa...

Vi får väl se vad som blir....

Men onekligen ett intressant läge. Även om vi "bara" har en övertidsblockad just nu så kan konsekvensen av det, i kombination med den slimmade bemanningen, innebära att om en enda operatör blir sjuk så stannar produktionen.