onsdag, juni 02, 2010

Nästa år kan vi skjuta demonstranter

1931 sköts demonstrerande arbetare i Ådalen ihjäl av ditkallad militär. Sedan dess har det varit förbjudit att i Sverige använda militär mot egen befolkning. Idag tar riksdagen beslutet att det från nästa år skall vara tillåtet att sätta in landets soldater mot dess egen befolkning.
Passande nog så begraver vi samtidigt värnpliktsförsvaret och inrättar en armé med yrkessoldater. Förutom att den frivillige är en annan sorts människa än den som tvångsinkallats, så tjänar ju legosoldaten den som betalar hans sold snarare än folket, så betänkligheten inför att öppna eld mot demonstranter blir säkerligen mindre med yrkessoldater.

Det skall också bli svårare att kräva en kommunal folkomröstning. Efter beslutet idag kommer det att krävas att dubbelt så många röstberättigade skriver på för att få en omröstning till stånd.

Sedan skall tryckfrihetsförordningen ändras också. Beslutet har kritiserats för att det i princip upphäver offentlighetsprincipen.

Naturligtvis så skall vi tjudras ännu hårdare till EU.EU-medlemskapet och Lissabonfördraget blir nu grundlagsskyddat. Ännu svårare att gå ur EU alltså.

Men visst har vi härligt duktiga politiker som vill skydda oss från allt tänkande och funderande och beslutande? Det där med demokrati och yttrandefrihet är ju så krångliga saker och ändå inget som vi begriper oss på, det sköter våra fantastiskt kompetenta, alltigenom osjälviska och skandalöst lågavlönade politiker om.

En syntklassiker:



Ämnet för bloggposten hittade jag hos Scaber Nestor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: