tisdag, september 07, 2010

Nästa torpedskott mot skutan Sverige?

För den som inte ännu förstått vad regeringens bluff-arbetslinje går ut på så meddelas det i klartext av TT, via Nyhetskanalen.se:

"Runt 9 000 svenska sjömän riskerar mer eller mindre sina jobb. Enligt ett utkast till en kommande statlig utredning som TT tagit del av ska det bli fritt fram för rederierna att säga upp personal för att sänka kostnaderna.

"För att ett internationellt register ska innebära en omgående sänkning av bemanningskostnaderna behöver reglerna i las ändras så att ett rederi har möjlighet att säga upp svenska sjömän till förmån för arbetskraft från lågkostnadsländer", heter det i utkastet som bland annat facken fått se"

Sjömän från Thailand och Filippinerna kommer alltså att bli ett av verktygen för att fortsätta pressa ner lönerna i Sverige.
Arbetskraft från låglöneländer, en hög arbetslöshet och lägre ersättningar i trygghetssystemen skall hålla arbetarnas lönekrav nere.

Svenskt Näringsliv beställer, regeringen levererar. Hålen i bordläggningen blir fler och fler och skutan Sverige sjunker allt djupare.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Fredrik sa...

Det måste vara underbart att vara borgare. Man kan säga att man är för "den svenska modellen", och sen kan man motarbeta det för allt vad tyget håller. Om någon ifrågasätter det du gör är det bara att skrika KOMMUNIST.

Jajävlar.

Björn Nilsson sa...

Blir sjömännen i handelsflottan arbetslösa kan ju Arbetsförmedlingen skicka dem till krigsmakten i stället, om jag uppfattat saken rätt. Då kan de få nöjet av att jaga utslagna före detta somaliska fiskare i Adenbukten exempelvivs.

Knapsu sa...

Fredrik: Ja, precis.

Björn: Nya härliga tider i Sverige. Inte ens i USA kan man väl tvinga arbetslösa att söka som soldater.

Och folk röstar på Reinfeldt och hans arbetslinje!!

Björn Nilsson sa...

Det är systemets inbyggda fattigdom som skakar fram nya fräscha soldater. Man behöver officiellt inte "tvinga" folk, men de är fattiga och outbildade, och i armén får de lön och utbildning om de klarar sig undan med liv och hälsa i behåll. Hemma i sin byhåla har de inte en chans. I England tror jag det är så att de flesta soldater rekryteras direkt från fängelserna, alltså tar man in folk som har svårt att komma ut i ett normalt samhälle igen.

Knapsu sa...

"Man behöver officiellt inte "tvinga" folk"

Känner till en kille härifrån som, efter en tid i arbetslöshet, kände sig tvingad att ta en vända till Afghanistan just för att få familjens försörjning ordnad.

Även om fattigdomen inte är lika utbredd här som i USA så "tvingas" man ändå redan ta värvning.