onsdag, oktober 20, 2010

Lite grann ska väl en arbetare tåla?

Det varnades för kassakvitton i medierna för en tid sedan:
"Enligt en studie från forskare i Boston fanns höga nivåer av bisfenol A i åtta av tio kassakvitton"

Ett forskarlag i Schweiz har också kunnat visa att det hormonstörande ämnet förs över från kvittot till huden. Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala Universitet, hoppas kunna göra en studie för att undersöka hur exempelvis kassapersonal påverkas.

Men hur mår grabbarna och tjejerna som kör bestrykningsmaskinen som gör detta papper? På bara någon minut hanterar de nog mångdubbelt större mängder av detta papper än en kassörska gör under hela sin livstid.

För att inte tala om smetkockarna!

Tänk om någon skulle undersöka hur de påverkas.

Anders Carlgren talar om försiktighetsprincipen och vill ha ett snabbt förbud för bisfenol A i nappflaskor men att förbjuda bisfenol för att skydda pappersarbetarna som hanterar tonvis av ämnet dagligen är tydligen inte aktuellt.

Lite cancer, hjärt- kärlsjukdomar och diabetes samt störd fortplantningsförmåga skall tydligen en riktig industriarbetare tåla.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Fredrik sa...

En riktig industriarbetare skall inte ha ett fack. Fuck facket. De skall vara livegna. De skall sitta still och hålla käften. Typ.

Björn Nilsson sa...

Skulle man kunna tänka sig att skyddsombud med rejält stöd från lokalavdelning och förbund skulle kunna ta itu med det här, och kanske till och med stoppa den misstänkta processen i väntan på utredning? Hot om stoppad produktion kan vara verksamt som påtryckning ibland.

Anonym sa...

Jag har aldrig hört talas om att vi använder bisfenol A (BFA) i bestrykningssmeten. BFA används väl av de som ev. konverterar vårt papper till termopapper. Det är kanske de arbetarna du menar.

Termopapper ändrar färg när det utsätts för värme vilket gör att det inte krävs toner eller färgband vid utskrifter. BFA används som framkallare i denna typ av papper som är mycket vanligt i kvitton av olika slag."

Du har nog hanterat en och annan BFA remsa när du rev av viktremsorna från balvågen på 80-90talet. De var termoskrivare


/Frazze

Knapsu sa...

Frazze: Jodå, som leverantör till Koehler Kehl GmbH så har jag ju varit på besök hos dem på den tiden det begav sig(2001), så jag har ganska hyfsad koll på deras produkter THERMO och REACTO.
(Har du inte läst vår fina besöksrapport?) :-)

De producerade 100 000 ton per år av dessa Kvalitèer så det blev nog en hel del Bisfenol som användes. Även om det nog bara är THERMO som innehåller Bisfenol.

Jag har heller aldrig ens tänkt tanken att det skulle förekomma Bisfenol i smeten vi bestryker med, det handlar ju om helt andra användningsområden så vitt jag vet.

Anonym sa...

Hahaha Carlgren är ett skämt som miljöminister. Eller snarare ett hån. Miljöpartiet vill absolut inte ha honom där så Fredrik Reinfeldt gjorde oppositionen en STOR tjänst genom att ha kvar Carlgren. Det kommer försvinna ännu mera miljömedvetna från "stureplancentern". Möjligen ska han kanske vara syndabock för några miljökatastrofer till?

Vi arbetare får istället för Arbetslivsinstitutet nöja oss med Sven-Otto Littorins "glada och sura gubbar", när det gällde miljöfarliga arbeten. Som om man kan "välja bort" arbeten längre.

Sven-Otto Littorins glada och sura gubbar när det gällde arbetsmiljöklassning, blev det verklighet av det förresten?

Anonym sa...

Bra att ni diskuterar och dags att vi reagerar på vår "Underkastelse" inör kemikaliesamhället.
BPA är bara en av drygt hundra tusen kemikalier vi omger oss med..Kemikalier som i de flesta fall absolut inte är testade om de är skadliga

anser "Forskaren Q"

Knapsu sa...

Anonym: Ja Carlgren får man noga säga har ett "track record" utan dess like med motorvägsbyggen, vargjakt mm mm.

Littorins gubbar vet jag inte hur det gick med.

Forskaren Q: Det har väl knappast blivit bättre sedan vi tvingats underkasta oss EU:s reglemente.

Anonym sa...

Apropå centern. De verkar ha någon ny sorts partilek som går ut på att blåsa finfördelat material i ansiktet på varandra. Yngre tjejer verkar dra till sig speciellt mycket puffande.

Hur är det med Hansen förresten; Valde hon själv att sluta eller blev hon kanske bortpuffad? Det kom ju så plötsligt.

/Meikäläinen

Knapsu sa...

Kommentar kommer.

Enligt henne själv så vill hon satsa på kärleken.....