onsdag, november 03, 2010

En Hjältes Väg - Behind the scenes



Läs även andra bloggares åsikter om

10 kommentarer:

///MS sa...

Är det inte Martin Eriksson (E-type) som spelar den hårfagre hjälmlöse hjälten???

Knapsu sa...

Japp. Han är ju känd även för sitt intresse för vikingar, så han trivdes nog bra.

Björn Nilsson sa...

Varför måste stackars forntidsmänniskor på film så ofta springa omkring i rökmoln och halvmörker? Är det för att dölja brister i utrustning, sminkning och eventuellt skådespeleri? En riktig viking hade väl sagt: "Fan heller, i det här skitvädret går jag helt enkelt inte ut!" - Vikingar förresten, borde det inte snarare vara birkarlar när det handlar om Tornedalen (om det nu gör det)?

Ida sa...

Björn: För att det blir otroligt snyggt på film! :) Alla deltagare hade mycket trovärdigt utseende med tidsenliga kläder och tidsenlig utrustning, men mörkerscenerna och röken bidrar med lite mystik till videon.

Det handlar inte om Tornedalens historia, utan man har velat fånga essensen av just den stereotypa vikingatiden. Men det är absolut en bra idé att även skildra Tornedalens historia i en kanske framtida video.

///MS Birkarlsättling sa...

@Björn: Birkarlar var ju främst inte dramatiska och sprang ut med svärd och slog folk i skallen. De var ju främst handelsmän som med Konungens tillstånd hade rätt att idka handel med Lappfolken och tidvis även driva in skatt av dem!

Jag tror därför inte att en video med Birkarlar som tema hade varit kommersiellt gångbart. Vikingar - ja de känner de flesta till men Handelsmän i Lappmarkerna.... Näe - inget sexigt där inte!

Knapsu sa...

Ida: Var spelades dessa scener in?

Björn Nilsson sa...

Här är mitt förslag: En upplysningsfilm om handelns betydelse, med temat att "redan birkarlarna skörtade upp oskyldiga konsumenter genom sina kommersiella nidingsdåd!" Usch på dem. Undrar om jag inte själv kan ha någon birkarl i släkten förresten?

Ida sa...

Videon spelades in i Spånga/Hässelby. Men bara vikingascenerna. Resten kommer handla om mobbing. Jag ryste när jag läste manuset! Mer säger jag inte. :)

///MS sa...

Björn: ;) men filmen blir jäkligt tråkig - ungefär som en film om när Annika Falkengren eller Mikael Wolf hämtar ut sin bonus! Det händer ingenting på filmen för allt sker i det dolda någon annanstans!

För den delen så har de flesta 'riktiga' Tornedalingar Birkarlsblod i släkten pga all inavel! Då ställer sig frågan - är du Tornedaling?

Björn Nilsson sa...

Nä, int är jag torndaling int ... men bland en av mina släktgrenar påstås det finnas medeltida rötter uppåt Västerbottenskusten. I gamla tider ingick ju Norrb. i Västerb. Har för mig att jag sett någon birkarlsantydning där. Fast det är länge sedan, så det är svårt att veta hur sant det är.

Om Annika Falkengren och hennes kumpaner tvingades kvittera ut sin bonus i form av utgångna femtioöringar, och med hjälp av skottkärra, kanske det kunde bli en kul film?