måndag, april 01, 2013

Kan vi hoppas på en palatsrevolution?

90 procent av de svenska medborgarna vill inte att vinster tas ut ur välfärden. Men Carema, Capio, Attendo och andra bolag inom den privatägda välfärden har tillsammans med organisationer som Svenskt Näringsliv, Vårdföretagarna och Almega mer eller mindre kidnappat hela debatten om vård, skola och omsorg. Detta samtidigt som knappt någon politiker utanför Vänsterpartiet vågar prata om att förbjuda eller ens reglera privata vinster i välfärden. Tvärtom så förespråkas ett system där skattemedel fortsatt skall skänkas bort som privata vinster, av ledningen för det parti som förr i världen företrädde den vanlige medborgaren, tillika detsamma parti som en gång i tiden låg bakom bygget av hela vår gemensamma välfärdssektor.

Idag har vi en borgerlig regering. Om de borgerliga väljarna - som röstat och fortsatt kommer att rösta på högeralliansen - skulle få styra de borgerliga partiernas politik så skulle även dessa driva frågan om att införa förbud mot vinster i välfärden. Men bland borgerliga politiker hittar man inte en enda som tvivlar på dagens system, tvärtom så utmålas hur hela nationen kommer att gå under om inte Sverige fortsatt får vara det mest extrema landet i världen när det handlar om vinst i välfärden.

Det ropas från högern om hur Sverige kommer att förvandlas till Sovjet, Nordkorea, eller Kuba och hur ett vinstförbud i välfärden innebär en dödskyss för allt företagande i Sverige.
Vi som är någorlunda torra bakom öronen och har upplevt ett Sverige där sjukvård, skolor och äldrevård drevs utan ett vinstintresse, där apoteken ägdes av staten, där Statens Järnvägar skötte allt inom järnvägstransporter, Vägverket allt inom vägunderhåll och där Televerket såg till att telefonin fungerade även i glesbygden ser nog gärna att Sverige i så fall förvandlas till det Sovjet, Nordkorea eller Kuba som högern vill ge sken av!

Forskningen är tydlig med att de positiva resultaten av privatiseringarna i stort sett uteblivit och många indikatorer visar på hur destruktivt vinstintresset är för välfärden.  En engelsk forskare betecknade vid ett symposium anordnat av Kungliga Vetenskapsakademin det svenska systemet som ”till höger om högern” och ur brittisk synvinkel så radikalt att det inte ens diskuterades under Margaret Thatchers tid som premiärminister.

Socialdemokraterna går till kongress i dagarna. En kongress där partiledningens val av Stefan Löfven som partiledare skall bekräftas av medlemmarna men där den stora frågan kommer att vara frågan om vinster i välfärden. En fråga där partiledningen, som enbart företräder sina egna ekonomiska intressen, står emot en absolut majoritet av partiets medlemmar och landets medborgare. Skall kongressdeltagarna ta ledningen i örat och få det urspårade partiet upp på rälsen igen eller skall ledningen få sin vilja fram och därmed låta partiet fortsätta sin Golgatavandring?

Själv är jag pessimistisk och har svårt att tro att partiet kommer att ställa till något nytt "rosornas krig" så någon revolution mot partiledningen lär vi knappast få se och frågan om vinster i välfärden kommer troligen att landa i någon urvattnad kompromiss.

Läs även: Lena Sommestad och Pierre Gilly.




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

martin sa...

Man inser ju att det är en hund begraven när ett av de största partierna vägrar att skaffa sig en promenadseger i valet.

Kan det vara för att S och M delade statskassan mellan sig och nu tävlar i vanvård och dåliga skolor?

Knapsu sa...

Ja att det handlar om pengar begriper väl varenda människa.
Pengar rätt ner i deras egen börs.