torsdag, september 26, 2013

Arbetssätt förr, då och nu.

Mer eller mindre sängliggandes med en riktig höstförkylning ägnar man sig åt lite läsande mellan tupplurandet. Ur gömmorna fyndar man bland annat boken "Gruva" av Sara Lidman, en bok byggd på intervjuer av gruvarbetarna i Malmfälten i slutet på sextiotalet.

Ett litet smakprov:

"Sen kommer nåt annat in i bilden. Förr - om en jobbare blev skickad att göra en sak, en reparation, och medan han gjorde det upptäckte han ett fel till. Då reparera han det också utan att ha order på det. Det kommer han inte att göra mer. UMS* skapar den här mentaliteten hos jobbaren att han tänker: jag ger fan i det där... jag gör bara det jag blivit skickad på och resten skiter jag i. Tar dom ifrån oss allt ansvar - så blir vi ansvarslösa...
...Det kanske går så långt att jobbaren inte ens säger nåt. Han kanske ser att här är en katastrof i faggorna, nåt som kanske kostar tusentals kronor om reparationen försenas - och jobbaren kanske kommer att tänka: det kan företaget gott ha."


Sedan ett hopp fram i tiden när man bläddrar i ett visst massabruks personaltidning från juli 1998.
Ett reportage om ett nytt sätt att arbeta, ett sätt som ska avliva "vi och dom"-andan.
 
Ett arbetsätt som enligt projektledaren är så viktigt att ro i hamn därför att det utan tvivel kommer att avspegla sig i produktionen: "-Ökat ansvar och delaktighet betyder att kreativiteten hos de anställda frigörs och att de får möjlighet att bättre använda sin kompetens"

Konsultföretaget om företagsledningens roll: "-Om den vacklar i sin övertygelse riskerar man att en återgång till det gamla arbetssättet sker, och det i sin tur skulle äventyra kreativiteten och känslan för företaget hos de anställda. De skulle känna sig svikna"

Det var 1998 det, nu skriver vi 2013 och hur det jobbas på dagens massabruk väljer jag att lämna därhän.
För nu.


*UMS (Universal Maintenance Standards) - som översattes i Sverige till "Standardtider för underhållsarbete" - var ett sätt att mäta och ackordsätta underhållsarbetet i LKAB:s gruvor på sextiotalet. Missnöjet med UMS var en direkt bidragande orsak till gruvstrejken 1969-70.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Egentligen har det väl varit "dom och dom" hela tiden. "Vi" har för det mesta varit en försumbar del av det hela, särskilt så fort de höga herrarna känt sig säkra i sitsen.

Knapsu sa...

Men ändå ganska förvånande att vi snart är tillbaka till 60-talet inom vissa områden.