lördag, februari 06, 2016

Ett inlägg i repris

Sveriges Radio rapporterar om att EU vill minska problemet med nedskräpning av plast:
"Det kan komma att bli dyrare med plastkassar. Varje år använder vi svenskar 1,3 miljarder påsar, men plasten bidrar till miljöförstöring och därför måste förbrukningen ner enligt EU" .

Då passar jag på att reprisera mitt inlägg från maj 2013 om hur EU:s frihandel är ett av de största miljöhoten:

Hurusom EU:s frihandel är ett av de största miljöhoten.

I Stilla havet flyter det omkring en enorm ö av sopor.

National Geographic:

"De cirkulära havsströmmarna i Stilla havet gör att det i vissa områden samlas avfall i en gigantisk flytande ”soppa”. Avfallssoppan består av en hög koncentration av i synnerhet plast, som inte tas upp i naturen.
Det största av dessa områden ligger i norra Stilla havet och kallas The Great Pacific Garbage Patch. En studie där år 2001 fann över 330000 plastbitar per km2. Den höga koncentrationen är en fara för havets djur, som antingen sväljer plasten eller trasslar in sig i den." 

Även i Atlanten har man upptäckt en liknande jättelik ansamling av plast som driver omkring och utgör en fara för havets fåglar, fiskar och andra djur.

I Afrika har ett flertal länder, helt eller delvis, förbjudit plastpåsar. I föregångslandet Rwanda är det förbjudet att  tillverka, använda, importera och sälja plastpåsar. Dels för att stoppa nedskräpningen men även för att påsarna åkte in i avloppen och orsakade stopp och översvämningar. Att boskap dog efter att ha tuggat i sig plast var också ett argument för förbudet.

I Italien infördes förbud mot plastpåsar 2011, detta efter studier där man konstaterat att 73 procent av allt avfall som täcker den italienska havsbotten utgörs av plastpåsar.
Landets livsmedelskedjor säljer nu papperskassar, nedbrytbara plastpåsar eller tjockare plastpåsar avsedda att återanvändas. Men för att kunna genomföra förbudet fullt ut och bötfälla de affärer som bryter mot förbudet måste lagen först godkännas av EU.
Vilket nu inte blir fallet eftersom Storbritannien nu protesterar och hävdar att eftersom plastpåsarna inte är förbjudna av EU, kan de inte förbjudas av en medlemsstat eftersom detta innebär ett handelshinder.

Det sorglustiga i historien är att Storbritannien själva är fast beslutna att ta itu med alla de miljöproblem som orsakas av kasserade bärkassar men man väljer ändå att protestera och stoppa Italiens ambitioner på grund av ett reflexmässigt försvar av EU:s frihandelsprincip.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Det där har jag heller aldrig fattat. Om ett land vill gå sin egen väg i positiv bemärkelse, så borde EU uppmuntra. Men det finns alldeles för många kapitalistiska hjärnvindlingar i alltför många länder, inte minst vårt eget.

Höj priset på plastkassar. Inte till fem spänn - Men gärna till 25!

Knapsu sa...

Min pensionsplan är att spara alla plastkassar jag kommer över för att sedan när plastkassarna förbjuds sitta på ett jättelager med påsar som jag säljer för en tia styck!
;-)

Bert Bodin sa...

Kapitalistkräk!

;-)

Bert Bodin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.